معایب راه اندازی اتاق سرور در سازمان و مزایای استفاده از سرورهای موجود در دیتاسنتر
سرورها بزرگترین داراییهای سازمان محسوب میشوند. از این رو بسیاری از مشاغل فعال در حیطه فناوری اطلاعات و تجارت آنلاین سعی دارند هر چه سریعتر درون سازمان یک اتاق سرور راه اندازی کنند. اما چرا نباید از رک و سرور در محیط خود سازمان استفاده کنیم؟ راه اندازی یک اتاق سرور در سازمان چه معایبی؟ در ادامه این مقاله به این سوالات پاسخ میدهیم. اما گاهی هم بنا به دلایلی همچون عدم وجود زیرساخت های مناسب در سازمان و وجود مزایای زیاد استفاده از سرور های موجود در دیتاسنتر، سازمانها سعی میکنند از سرور های دیتاسنتر استفاده کنند. بنابراین در این مقاله ابتدا درباره معایب و مشکلات رایج راه اندازی اتاق سرور در سازمان توضیح می دهیم و در ادامه درباره مزایای استفاده از سرور های موجود در دیتاسنتر ها توضیح می دهیم. همچنین نحوه کارکرد مراکز داده را بررسی می کنیم؛ پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
- معایب و مشکلات رایج راه اندازی اتاق سرور در سازمان
- مزایای استفاده از سرور های موجود در دیتاسنتر
- جمع بندی
معایب و مشکلات رایج راه اندازی اتاق سرور در سازمان
اغلب اوقات وجود برخی مشکلات رایج در راه اندازی اتاق سرور باعث میشود مدیران شرکتها و سازمانها تصمیم بگیرند، اتاق سرور در محیط خود سازمان قرار نگیرد چرا که اگر مشکلی برای اتاق سرور به وجود بیاید، ممکن است باعث آسیب رسیدن به سایر بخشهای سازمان شود. اتاق سرور معمولا با مشکلات بسیاری مواجه میشود که دلایل موجهی برای عدم استفاده از رک و سرور در محیط سازمان است شامل:
کنترل ناکافی دما اتاق سرور
برای ایجاد یک فضای امن برای سرورهای محلی سازمان، باید شرایط فیزیکی مناسبی را برای آنها ایجاد کنید که تجهیزات از دمای مناسبی برخوردار باشند. دمای هوای اطراف سرورها باید طوری باشد که از آسیب رساندن به تجهیزات جلوگیری شود. به طور معمول این دما در محدوده 68 تا 72 درجه است.
دمای هوای خارج از اتاق سرور می تواند بر دمای اتاق سرور تاثیر زیادی بگذارد. مواردی مانند نور مستقیم خورشید یا عوامل دیگری که ممکن است دما را افزایش دهند، بر دمای اتاق سرور موثر است. سرورها گرمای زیادی تولید میکنند و محیط به خنک کنندهای نیاز دارد که بتواند به خوبی آن را خنک نگه دارد. در حالت ایده آل، باید مطمئن شوید که میتوانید دمای اتاق را به خوبی کنترل کنید در غیر این صورت سازمان ضرر زیادی را متحمل خواهد شد.
تهویه ناکافی
باید مطمئن شوید که فضای کافی در اطراف تجهیزات شما برای گردش هوا وجود دارد. میزان شکافی که نیاز دارید بستگی به شرایط سیستمها و تجهیزات سازمان دارد. همه دستگاههای ذخیرهسازی، تولید کننده گرما بوده و به گردش هوا نیاز دارند تا بیش از حد گرم نشوند.
تهویه ضعیف منجر به خنک سازی ناکافی میشود. بنابراین، اگر فضایی که برای سرورهای خود استفاده می کنید آن قدری کوچک است که باید آنها را روی هم قرار دهید، باید از قفسههای مخصوص سرور استفاده کنید و از روی هم جمع کردن سرور ها خودداری کنید.
سطح رطوبت نامتعادل
به خاطر داشته باشید که دما تنها موضوع نگران کننده از شرایط محیطی که بر عملکرد سرور تأثیر میگذارد نیست. رطوبت کنترل نشده نیز میتواند به همان اندازه به تجهیزات آسیب برساند. رطوبت بالا میتواند منجر به زنگ زدگی، خوردگی، اتصال کوتاه و حتی رشد قارچ شود که باعث آسیب رسیدن به تجهیزات الکترونیکی میشود. همچنین رطوبت بسیار کم در هوا نیز نگران کننده است، زیرا یک محیط بسیار خشک می تواند منجر به تخلیه الکترواستاتیک شود که به نوبه خود باعث نقص و آسیب به سیستم می گردد. بنابراین کنترل رطوبت یکی از معضلات و معایب راه اندازی اتاق سرور در سازمان است.
نوسانات برق
نوسان برق به شدت سرورها را تهدید میکند. قطع برق اعم از خاموشی، نوسان و ضعیف شدن جریان از مهم ترین عوامل قطعی و آسیب رسیدن به تجهیزات الکترونیکی است. برای جلوگیری از این امر، استفاده از UPS ها و تجهیزات برق اضطراری ضرورت دارد.
اغلب، در صورت نوسانات جریان برق، راهاندازی مجدد سیستم، باعث میشود که تجهیزات به حالت اول خود باز گردند اما هیچ تضمینی در برابر آسیب شدید وجود ندارد، بنابراین هر کاری میتوانید انجام دهید تا از قطع شدن برق و افزایش فشار بر سرورهای خود جلوگیری کنید.
سیستم های پشتیبان برق باید به طور منظم تست و نظارت شوند. بهتر است کمبودهای سیستم پشتیبان را در طول تست و بررسی و قبل از قطع برق واقعی شناسایی کنید. از جمله مواردی که باید به دنبال آن باشید، باتری های خالی شده در UPS است. خوشبختانه دیتاسنترها به دلیل برخورداری از تجهیزات برق اضطراری قوی، به خوبی مشکلات ناشی از نوسان و قطعی برق را حل نمودهاند. به همین دلیل اغلب دیتاسنترها آپتایم بالایی دارند، در حالی که فراهم کردن این شرایط در سازمانها بسیار سخت و گاهی غیر ممکن است.
بهم ریختگی و بی نظمی
نظم و تمیزی از مهم ترین مواردی است که باید در اتاق سرور سازمان به آن توجه شود. اما اغلب اتاق سرورهایی که داخل سازمان قرار دارند بیشتر دچار بهم ریختگی و بی نظمی می شوند. در سازمانها به دلیل عدم وجود اتاق مخصوص برای نگه داری سرور، معمولا امکان پیاده سازی استانداردهای چیدمان سیمها وجود ندارد و تجهیزات بیش تر در معرض بی نظمی هستند. وجود بی نظمی و بهم ریختگی باعث میشود، عملیات رفع نقص و عیب یابی به سختی انجام شود که این به تنهایی یکی از بزرگترین مشکلات و معایب راه اندازی اتاق سرور در سازمان است.
عدم امنیت کافی
در سازمانها افراد زیادی رفت و آمد دارند و ممکن است به صورت سهوی و عمدی وارد اتاق سرور شوند و حتی به راحتی به رک و سرور در محیط سازمان نزدیک شوند. نقض امنیت همیشه یک احتمال است و اطمینان از محافظت از سرورهای شما در برابر متجاوزان فیزیکی و سایبری بسیار مهم است.
اگر یک فرد متخاصم دادهها را بدزدد یا موفق شود کد ویروسی را در سرور نصب کند، علاوه بر بروز مشکلات فراوان امکان پیشبرد تجارت کاهش خواهد یافت. مسئولیت محافظت از اتاق در برابر هر یک از نیروهایی که ممکن است به سرورهای شما آسیب برساند، بر عهده شماست.
نیروی متخصص
راه اندازی و نگهداری از سرور در سازمان علاوه بر تجهیزات به افرادی متخصص، با تجربه و قابل اعتماد نیاز دارد که این موضوع هزیهنه های شما را تا حد زیادی افزایش خواهد داد از طرفی اگر فرد از مهارت و تجربه بالایی برخوردار نباشد نگهداری از اتاق سرور شما تبدیل به کلافی سر در گم خواهد شد.
مزایای استفاده از سرور های موجود در دیتاسنتر
اکنون که با چالش ها و معایب راه اندازی اتاق سرور در سازمان ها آشنا شدید، قصد داریم در ادامه شما را با مزایای استفاده از سرور ها موجود در دیتاسنتر به جای سرور های لوکال سازمانی آشنا کنیم. گاهی اوقات افزایش نیاز به منابع برای بسیاری از شرکت ها بیش از حد است و شرکت ها به صورت داخلی با زیرساخت های موجود نمی توانند نیازهای جدید را پوشش دهند. ممکن است شرکت نیاز به سرمایه گذاری زمانی و پرسنل زیادی برای رفع چنین تقاضای بالایی داشته باشد. اما مراکز داده به چنین شرکت ها و سازمان هایی اجازه میدهد تا نیازهای خود را با کمترین دردسر از طریق سرور های موجود در دیتاسنتر رفع کنند.
قدرت حفاظتی
سرورهایی که در محل نگهداری میشوند مستعد مشکلات پهنای باند بیش تری هستند. این موضوع میتواند سیستم سازمان ها را به دلیل قطعی های تکنولوژیکی و طبیعی برق خراب کند. کسب و کارهایی که دادههای خود را در سرور های دیتاسنتر ها نگهداری میکنند، میتوانند تأثیر قطع برق یا سایر فاجعهها را کاهش دهند. علاوه بر این، در صورت قطع برق حتی برای 1.5 ثانیه، تجهیزات فناوری اطلاعات ممکن است برای 15 دقیقه تا چند ساعت در دسترس نباشند. عواقب قطعی برق گاهی غیر قابل جبران می شود؛ چرا که در برخی مواقع این موضوع منجر به از دست رفتن اطلاعات می گردد.
ذخیره سازی امن دادهها
در سالهای اخیر، تعداد حملات سایبری به شرکتها افزایش یافته است. این موضوع مشکلات و خطرات مرتبط با از دست دادن دادهها را تشدید کرده است. بنابراین یکی از مزایای استفاده از سرور های موجود در دیتاسنتر ها نسبت سرور های لوکال سازمانی،امنیت بیشتر داده ها به دلیل نیروهای متخصص و شرایط مساعدتر است.
سیستمهای ذخیرهسازی، دستگاههای شبکه و سرورها همگی کوچکتر شدهاند، بنابراین در شرایطی که برق از کار میافتد، این دستگاه ها نیز قطع می شوند. مراکز داده نه تنها ذخیره سازی قابل اعتمادی را فراهم میکنند، بلکه اشکالات فناوری قابل حمل را نیز از بین میبرند.
کاهش هزینهها و سخت افزار قدرتمند
استفاده از سرور در دیتاسنتر باعث کاهش هزینهها میشود. با توجه به اینکه دیتاسنترها از منابع زیادی برای ارائه خدمات به کاربران استفاده میکنند و کاربران صرفا هزینه دریافت خدمات را پرداخت میکنند، باعث کاهش هزینههای کاربران میشود.
سازمانها برای فراهم ساختن زیرساخت فناوری اطلاعات، باید متحمل هزینههای بسیاری مانند هزینه سیستم اطفا حریق، سیستم تهویه، سیستم امنیتی و تجهیزات سخت افزاری قدرتمند شوند. در مراکز داده یا دیتاسنترها این زیرساخت به خوبی فراهم است و کاربران میتوانند در هزینههای خود صرفه جویی کنند.
بهبود کارایی
بر اساس قانون، توان الکتریکی میتواند بسیار متفاوت باشد و مشکلات متعددی را برای تجهیزات IT ایجاد کند. ولتاژ میتواند از 5.7% تا 8.3% متغیر باشد؛ به این معنی که خدمات شهری ممکن است ولتاژ 208 ولت را وعده دهد، اما به طور قانونی 191 تا 220 ولت ارائه گردد. این عدم اطمینان در مورد سطوح قدرت را میتوان توسط مراکز داده با دستورالعملهای دقیق و فرآیندهای نظارتی از بین برد.
از این رو سرورها در دیتاسنتر از آپتایم بالا برخوردار هستند و استفاده از آن توسط سازمان باعث افزایش کارایی میشود. علاوه بر موارد قبلی، استفاده از سرور های موجود در دیتاسنتر ها مزیت های دیگری را فراهم می کند. از دیگر مزایای استفاده از سرور در دیتاسنتر برای سازمانها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- برخورداری از قیمت مناسب: دیتاسنترها خدمات مختلفی را بر اساس نرخهای مصوب مقرون به صرفه، به صورت پلنهای مختلف ارائه میدهند.
- برخورداری از سیستم سختافزاری قوی: دیتاسنترها نرم افزار و سخت افزاری قوی را ارائه میدهند.
- عملکرد مناسب: یکی دیگر از مزایای استفاده از سرور در دیتاسنتر توزیع بار در سرورهای مختلف است که باعث کاهش حجم باری روی یک سرور میشود.
- عدم نیاز به تعمیر و نگهداری: با استفاده از سرور در دیتاسنتر، کاربران یا مشتریان دغدغه استخدام افراد متخصص برای تعمیر و نگهداری مدیریت مراکز داده را نخواهند داشت.
- مقیاس پذیری فوری: مراکز داده بر اساس تغییرات در ظرفیت مورد نیاز مشتریان، مقیاس پذیری خوبی دارند.
- آپتایم بالا: سرور در دیتاسنتر از آپتایم بالا برخوردار است.
جمع بندی
سازمانها به سرور و محل ذخیره سازی داده ها و اطلاعات نیاز ویژهای دارند و از رک و سرور در سازمان استفاده میکنند. این شیوه دارای معایب بسیاری است که از جمله میتوان به عدم حفظ شرایط ایده آل دمایی، تهویه، پایداری برق و رطوبت مناسب اشاره کرد.
با این اوصاف، سرویسهای کولوکیشن و استفاده از سرور های موجود در دیتاسنتر ها برای ذخیره سازی داده ها، ایده بسیار خوبی به جای استفاده از اتاق سرور در داخل سازمان خواهد بود. با استفاده از سرور در دیتاسنتر، شرکت ها با هزینه ای معقول می توانند از سیستم سخت افزاری قوی تری بهره مند شوند و در هزینه های تعمیر و نگهداری و سایر هزینه های عملکردی شان صرفه جویی کنند.